Pages

Subscribe:

Ads 468x60px

Tuesday, January 8, 2013

resepi kimchi

~KIMCHI~

ni semua gara-gara runningman & citer2 korea lah ni..punya sedap tgk dorg mkn kimchi sampaikan aku pun terpengaruh untuk buat kimchi ni...memang excited nk buat kimchi ni..

ni gmbr kimchi & sup kimchi yang aku buat..
(x ambik pulak gmbr proses buat kimchi ni)

aku x rasa pn kimchi mentah tu..mcm xleh msuk ngn tekak je..aku amek yg mentah tu bt sup kimchi tmbh la lauk2 skit..udang ke sotong ke ayam ke..but then my KIMCHI is a little bit SALTY..huhuhu..ni smua gara terlebih garam msa jeruk kobis..=(

step2 nk buat kimchi..

1- basuh kobis cina tu..basuh setiap kelopak tanpa mematahkan kelopak..(jgn bg kelopak tercabut dr pokok dia)

2- sejat air dari kobis

3- dh siap sejat tu, amek garam dalam 3 senduk nasi. taburkan garam di setiap kelopak dan ratakan.

4- jeruk kobis yg dh disapu garam selama semalaman.

5- kobis yg dh dijeruk dgn garam tu, basuh balik buang air garam tu..

6- sejat smpai kering

7- dh tiba masa untuk sediakan bahan pes cili
       
       Bahan2: Untuk menghasilkan Pes Cili

         20 biji cili kering - disangai tanpa minyak
         1 ikat daun bawang
         3cm halia
         3 ulas bawang putih
         2 sdm sos ikan
         2 sdm gula perang
         1 labu bawang besar
         serbuk perasa

(kisar bwg putih, halia, bwg besar dan cili kering. Gaulkan bahan yg sudah dikisar tadi dgn sos ikan. gula perang, daun bawang dan serbuk perasa. Setelah itu, biarkan pes cili ini selama 30 minit).

8- sapukan pes cili ni kt kobis yg dh disejatkan td..bg kena keseluruhan kelopak kobis.

9- jerukkan kobis yg dh disapukan dgn pes cili...boleh letak dalam peti ais..boleh dimakan dalam masa 2 hari tp lagi lama jeruk lg sedap..


SELAMAT MENCUBA..


0 comments:

Post a Comment